2021-01-18 07:34:30• hírek • Bede Emőke

Szatmári születésű tervező munkáját dicséri a Dacia legújabb tanulmányautója

Fotó: zf.ro
Fotó: zf.ro

A Dacia Bigster formaterve a Renault bukaresti tervezőközpontjának egyik asztalán született, megálmodója pedig az a szatmári születésű Victor Sfiazov, ki bő hat évvel ezelőtt a Renault Kadjart is papírra vetette – írja a Ziarul Financiar.

Az 1983-ban született Sfiazov már az iskolapadban ülve autókat rajzolt, majd a Kolozsváron töltött egyetemi évek alatt végérvényesen elhatározta, autós formatervező lesz, melyet már csak azért is fogadtak kétkedve tanárai akkoriban, mert az egyetemen egyáltalán nem volt ilyen szakirányú képzés. A fiatalembernek tehetsége mellé azonban járt egy jó adag szerencse is, hiszen részt vehetett egy, a francia autógyár által szervezett workshopon, ahol épp embereket kerestek a fővárosban megnyíló tervezőközpontba. Az általa bemutatott vázlat elnyerte a Renault tetszését, így 2008 óta már a bukaresti stúdió csapatát erősíti. Neve akkor vált ismertté az autóiparban, amikor a 2015-ös Genfi Autószalonon bemutatták a Kadjart, mely szintén ezer szálon kötődik Sfiazovhoz.


Renault Kadjar. Fotó: group.renault.com


„Igazi harcot kellett vívnom a mérnökökkel, hogy meggyőzzem őket, ne térjenek el túlságosan az eredeti tervtől, de büszkén mondhatom, hogy az autó végleges formája nagyon hasonlít arra, mely az első vázlatokon szerepelt. Megőrizte eredeti jellegét, mely azért is nagy dolog, mert ritkán fordul elő, hogy egy autó csak ilyen keveset változzon” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Sfiazov, ki a Kadjar „formába öntése” idején több hónapot töltött Franciaországban annak érdekében, hogy a mérnökök munkáját folyamatosan nyomonkövethesse. Nem csoda hát, hogy az első, utcán látott Kadjar képe is mély nyomot hagyott a formatervezőben. Mint mondta, hatalmas öröm volt számára, hogy végre a valóságban, a forgalomban is láthatta az autót, hiszen a gyár négy éven át dolgozott azon, hogy a szabadidőautó végre megjelenhessen a piacon is.


Amint arról a Szatmár.ro is beszámolt, a Renault-csoporthoz tartozó Dacia múlt hét csütörtökjén mutatta be legújabb koncepcióautóját. A Bigster nevet viselő jármű, melynek vonalatait tehát a szatmári születésű formatervező rajzolta meg, egy 4,6 méter hosszú szabadidőautó – vagy divatosabb kifejezéssel élve, SUV –, mely által a márka egy elérhető árú, ugyanakkor robusztus és tágas kompakt crossoverrel igyekszik beszállni a piacra. A gyártó közleményében úgy nyilatkozott, hogy a Dacia Bigster koncepciója kijelöli a márka jövőbeli fejlődésének útját, s ezzel párhuzamosan ékes bizonyítéka annak, hogy egy autó lehet egyszerre elérhető árú és vonzó megjelenésű is. Túl sok műszaki információt még nem közöltek a gépről, azt viszont már most tudni lehet, hogy az egyre szigorodó kibocsátási normák miatt alternatív és hibrid hajtással is kapható lesz majd a Bigster, melyet a modellpalettán egyértelműen a Duster felé fognak pozicionálni.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: